20.6.07

Despre sisteme de valori...

In primul rand vreau sa fac o completare la mesajul anterior. Am fost informat ca drepturile omului s-au modificat putin. Citez: "acum exista reguli care trebuiesc respectate, adica obligatii, nu dreptul de a cauta fericirea". Parerea mea este ca ideea de baza se pastreaza. Cum de mult nu mai exista onoare, sau cuvantul unui om nu mai valoreaza cat valora inainte, au aparut reguli si obligatii, astfel incat cat mai multi oameni sa isi gaseasca fericirea. Suntem educati de mici. Cum, asta e alta poveste. Suntem expusi la tot felul de informatii. Avem tot felul de experiente. Rezultatul este formarea unui sistem de valori. Daca toate sistemele de valori ar fi structurate corect. Daca valorile adevarate ar fi pe primul loc, legile ar putea fi eliminate. Acum, "valoros" este o notiune cu sfera variabila. Totusi, si in cazul acestor tipuri de notiuni putem spune cu certitudine daca ceva este sigur valoros sau nu. Cred ca a venit vremea sa ne reevaluam sistemele de valori. Eu deja l-am demontat pe al meu si il studiez pe bucatele. Deja am descoperit cateva chestii grave - am fost instare sa imi cumpar un pachet de tigari in locul unui sanvis, desi eram flamand. Fie ca diferentele dintre sistemele noastre de valori sa fie doar in zona de "incertitudine". Sa fie mai valoros un tricou verde decat o camasa albastra. Sa nu mai fie mai valoros un viciu decat un prieten sau o stare de betie decat o dimineata de alergat in parc. Prectic, si una si alta consuma tot atata timp, numai ca una iti face bine imediat si rau imediat dupa, si cealalta iti face mai intai rau, dar mult bine ceva mai tarziu. Jos cu lenea! Jos cu egoismul! Hai fericirea! Pentru cat mai multi!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sistemul de valori al fiecaruia este rezultatul educatie mediului in care te-ai dezvoltat si personalitatea fiecarui individ....informatii situatii traite corelate cu liberul arbitru creaza un sistem de valori care variaza de la individ la individ cu mici asemanari sau mari deosebiri...

Si ce ai scris tu mai sus imi aduce aminte de o fraza:"libertatea ta se intinde pana la incalcarea libertatii mele"...nu ne intereseaza in general ce gandeste celalalt ce face pana in momentul in care ceea ce gandeste faptuieste ma afecteaza pe mine ,pe tine ca peroana....restul la dracu....de aici provine si individualismul egoismul...aspect care duce implicit la aceasta deteriorare a relatiilor interumane ...in curand termeni ca "bun simt" "bunavointa","promisiune,cuvant de onoare" "dragoste sincera" vor starni zambetul ironic al mutora...vor fi excluse din sistemul de valori la scara larga....tu ce alegi?

Anonim spunea...

..SE STIE CA..pentru a nu fi ''bun''..nu trebuie sa faci nici un efort..e probabil in firea lucrurilor sa fim egoisti, invidioasi...viciosi, despre lene o sa vorbesc alta data.Cred ca adevarata evolutie spirituala nu incepe de la marca masinii pe care ai ajuns sa o conduci ci de la momentul cand ai incetat sa te compari cu vecinul si te-ai ales ca etalon pe tine ,cel de ieri..si vrei sa fii azi mai bun ca ieri.Dar si aceasta ambitionare..cu vecinul, cu masina lui mai degraba..sau cu vila, sau mai stiu eu cu ce, duce la un anumit progres social. Ramane sa vedem cum e cu sistemul de valori.Daca facand suma algebrica a beneficiilor si riscurilor, aceasta e in favoarea beneficiilor.Daca esti dispus sa traiesti doar pentru valori materiale..si sa nu mai ai timp pentru sufletul tau,pentru mintea ta, e ok..cert este insa ca nimeni nu are niciodata suficienti bani, oricat de multi ar avea, iar a trai cu spectrul nevoii continuee de mai multi bani..e o adevarata pedeapsa.Pe care o merita pe deplin cei ce urmaresc acest lucru.
Pe de alta parte,o personalitate puternica, nu se va lasa impresionata de aceste..artificii...ci va sti ,va simti care este valoarea adevarata a unui om. Sau se va convinge repede. Gandirea pozitiva,amabilitatea,disponibilitatea afectiva pentru iubire,toleranta,nu sunt altceva decat virtuti..pe care oamenii au inceput sa le ascunda de teama ca ar putea fi considerati..''fraieri''.Acest lucru se intampla pt ca sistemul de valori a fost oarecum inversat,cel putin in aparenta, de cei ce sunt''prosti,prosti,dar multi''..si mai nou si cu bani multi Nu e nevoie decat sa ne uitam in mass media la nuntile romior bogati sau al fotbalistilor cu exprimare greoaie..sa nu mai vb de manelistii nostri cu nume de mezeluri sau alte minuni.Si atunci..e oarecum normal pentru oameni sa se intrebe ce rost mai are sa invete din mom ce cei ce traiesc asa somptuos nu au mai mult de 8 clase facute la scoala zilnica, nu la frecventa redusa(!)Asta e o deductie gresita din punct de vedere logic, pentru ca este o implicatie de forma 'exista x,p(x) implica oricare ar fi x p(x)', care este o propozitie falsa.Adica, faptul ca unii fara valoare traiesc bine,asta nu inseamna ca trebuie sa nu ai valoare ca sa traiesti bine.E doar de conjunctura aceasta situatie si e nevoie de exemple ca sa se poata face diferenta.Omenirea este inca in pionierat,progrese evidente in ultimii doua sute de ani au facut doar telecomunicatiile .Pentru teleportare si operatii neinvazive..nu de manelisti si fotbalisti avem nevoie..ci de minti geniale care sa nu isi foloseasca geniul in distrugera si pacalirea semenilor.Dar,sigur, fiecare etapa a evolutiei omenirii isi are rolul ei.In concuzie,toata viata trebuie sa ne autoperfectionam,sa nu ne lasam influientati si/sau intimidati de non valori, sa intelegem ca fiecare avem un drum care poate nu il putem schimba decat in mica masura..sa invatam sa ne bucuram de ce avem, sa pretuim fiecare moment si sa aducem bucurie celor de langa noi..cine stie,poate prin..exemplul personal,vom schimba cate putin.